logo
Пошук турівСтокові туриГід по країнахБлог
arrow_icon
arrow_icon
arrow_icon
logo

Шукайте тури всіх популярних туроператорів на сайті, а бронюйте онлайн чи в офісі. Ви завжди отримуєте найширший вибір, турботу та гарантію мінімальної ціни.

instagram_icontelegram_icontiktok_iconviber_iconfacebook_icon

Популярні напрямки

Тури в Єгипет

Тури в Туреччину

Тури в Болгарію

Тури в Грецію

Тури в Чорногорію

Тури в Туніс

Тури в Іспанію

Тури в Хорватію

Тури в Албанію

Тури в Італію

Львів, Вул. Олекси Новаківського 12

0682560052; 0502560052; 0730560052

Політика конфіденційності

Правила надання послуг

payment_iconpayment_iconpayment_iconpayment_iconpayment_iconpayment_iconpayment_icon

Всі оплати захищено 256-бітним шифруванням

Сайти для турагенцій від XO.UA

Загальна інформація

Відпочинок у Албанії: навіщо їхати?

Екстрені контакти в Албанії

Кухня Албанії: що спробувати?

Албанія: ціни

Інтернет в Албанії

Погода в Албанії за місяцями

Валюта та гроші в Албанії

Корисне

Туроператори по Албанії

Віза в Албанію

Транспорт в Албанії

Оренда авто в Албанії

Митниця & Tax Free в Албанії

Кращі пляжі в Албанії

Колекції готелей

Кращі готелі Албанії

Кращі готелі Албанії на "Все включено"

5 нюансів вибору готелю в Албанії

Чим зайнятися

Кращі готелі Албанії для відпочинку з дітьми

Шопінг в Албанії: що привезти?

Молодіжний відпочинок у Албанії

Памʼятки Албанії

Екскурсії в Албанії

Відпочинок з дітьми в Албанії

Нічне життя Албанії

Вибір тура

Відпочинок в Албанії: коли їхати?

Вибір туру в Албанію: з чого почати?

Курорти Албанії

Пошук турівarrow_iconТури в Албаніюarrow_iconГідarrow_iconКухня Албанії: що спробувати?

Плануєте відпочинок в Албанії?

Залиште заявку і отримайте безкоштовний підбір туру від тревел-експертівTRAVEL-UP.COM.UA

Гарячі тури від ХО

Пляжний рай у Кендві! Море, басейн і африканський шарм

Занзібар Північ,

Кендва

Різдвяна магія Півночі: Від Варшави до Лапландії

Латвія,

Рига

Естонія,

Таллінн

Фінляндія,

Гельсінкі

Фінляндія,

Лапландія

Литва,

Вільнюс

Сімейна гавань біля моря! Басейн, анімація і море поруч

Південний Кіпр,

Пафос

Морський релакс у Берувелі! Балкон, спа-релакс і океан у радіусі кроку

Західне узбережжя,

Берувела

Шрі-Ланка без турбот! Пляж, басейни й йога в Коггалі

Південне узбережжя,

Коггала

Париж, Нормандія, Ельзас — три куточки Франції, що закохують

Польща,

Краків

Зальцбургерленд,

Зальцбург

Франція,

Париж

Франція,

Кольмар

Чехія,

Прага

Відкрий для себе Айя-Напу! Пляж, зручності та дружня атмосфера

Південний Кіпр,

Айя Напа

Тиждень мандрів і вражень! Канали Амстердама, Ейфелева вежа й чеські легенди

Німеччина,

Берлін

Нідерланди,

Амстердам

Франція,

Париж

Чехія,

Прага

Новорічна казка в Європі! Будапешт, Відень і зоряні ночі

Угорщина,

Будапешт

Австрія,

Відень

Від Кракова до Праги! Швейцарські гори, французькі вулички і музика Зальцбурга

Польща,

Краків

Зальцбургерленд,

Зальцбург

Швейцарія,

Люцерн

Франція,

Кольмар

Франція,

Страсбург

Чехія,

Прага

Кухня Албанії: що спробувати?

Які особливості албанської кухні? Що варто скуштувати в Албанії із супів, м’ясних і рибних страв? Які солодощі спробувати в Албанії? Які напої спробувати в Албанії?

Кухня Албанії: що спробувати?

Плануєте відпочинок в Албанії?

Залиште заявку і отримайте безкоштовний підбір туру від тревел-експертівXO.UA

Чотири століття османського права та змішання різних культур залишили вплив на національну кухню та її традиції. Офіційна релігія – мусульманство, страви зі свинини тут не популярні. Але близькість двох морів дають можливість туристам скуштувати смачні страви з риби та морепродуктів. Албанська кухня взяла найкраще з балканської, арабської, грецької та середземноморської. Що обов’язково варто спробувати туристам в Албанії? 

Особливості албанської кухні

Кухня Албанії: що спробувати?

  • Любов до овочів і особливо до кукурудзи – відмінна риса місцевої кухні. Кукурудзяний хліб, різноманітні коржі та безліч страв із тушкованих овочів подають у всіх закладах
  • Овече молоко – основа для приготування йогурту для холодних супів і десятків видів розсільного сиру, як і всюди на Балканах
  • Приправи і прянощі – м’яту, чебрець, кардамон, суміші запашних перців тут додають до м’ясних і рибних страв, до супів і до випічки

Перші страви

Кухня Албанії: що спробувати?

  • Supë Peshku – суп пешку, традиційна юшка із сібаса та морського окуня. Рибу готують у великому глиняному посуді, наприкінці приготування до рибного бульйону додають цукіні, моркву, цибулю і корінь селери, що надає супу насиченого солодкуватого смаку. А ось картоплю албанці в юшку не додають, подають юшку з булочкою bukë з пшеничного або кукурудзяного борошна.
  • Tarator – таратор, холодний суп із йогурту. Ця страва популярна на Балканах і чудово освіжає в спеку. Натуральний домашній йогурт змішують із тертим свіжим огірком, додають горішки, сіль, суміш перців і мускатний горіх.

М’ясні страви

Кухня Албанії: що спробувати?

  • Tavë Kosi – таве козі, запечене в горщику м’ясо. Шматочки баранини без кістки обсмажують, складають у горщик і щедро приправляють орегано і свіжим часником. Потім роблять омлет із йогурту та яєць і поливають зверху. Виходить м’ясо, що тане в роті, з гарніром із пишного омлету.
  • Schumlek – счумлек, тушкована яловичина. Проста і дуже смачна страва, подають у всіх тавернах. Шматочки яловичини обсмажують із цибулею до рум’яної скоринки і тушкують у йогурті 1.5-2 години у великому казані. Подають із гарніром із зеленого горошку або з молодою відвареною картоплею.

Рибні страви

Кухня Албанії: що спробувати?

  • Tave karkaleci me pana – креветки, запечені у вершковому соусі. Відварені креветки поливають лимонним соком, солять і посипають пряними травами. Заливають соусом із вершків і яєць і запікають у горщику.
  • Gjuze и merluk – популярна біла риба. Готують на грилі, подають, поливаючи лимонним соком із гарніром із рису та тушкованих овочів.

Фастфуд

Кухня Албанії: що спробувати?

  • Qofte – кефте, ковбаски з рубленого фаршу. Традиційну турецьку страву на Балканах готують по-особливому. Фарш із курки, телятини або баранини дрібно рубають ножем, додають різні спеції і смажать на решітці. Виходить соковита ковбаска, подають страву з гарніром із рису й овочів, із домашнім йогуртом і лавашем.
  • Kukurech – кокореч, хот-дог із м’ясом і субпродуктами. Баранячі тельбухи та шматочки м’яса спочатку смажать на рожні у вигляді великої ковбаси, потім дрібно ріжуть. Подають у булочці зі смаженою цибулею, свіжими овочами та приправляють запашними травами.
  • Byrek – бурек, випічка з листкового тіста з начинкою. Булочка з тонкого тіста з начинкою з м’ясного фаршу, розсільного сиру або овочів. Традиційна вулична їжа, яка продається на кожному кроці, подають зі стаканчиком холодного айрану.

Овочеві страви

Кухня Албанії: що спробувати?

  • Speça me Gjize – спеца мі джиз, фаршировані перці. Страва, популярна на Балканах, нагадує наші голубці. Перці фарширують рисом із прянощами та домашнім сиром і запікають у духовці. Потім тушкують у казані в соусі з вершкового масла і перцю чилі. Подають зі шматочками свіжого хрусткого хліба, яким прийнято вимочувати гострий соус.
  • Fegese – фегесе, овочеве рагу. Зелений і червоний солодкий перець, помідори, цибулю, сир і спеції змішують і тушкують до однорідної консистенції. Подають із домашніми коржами, які слід вмочати в рагу.
  • Fasulet – квасоля. Квасолю тут дуже люблять, тушкують у горщиках із додаванням цибулі, томатів і пряних трав. Подають як гарнір або як окрему страву.

Десерти

Кухня Албанії: що спробувати?

  • Kabuni – кабуні, рисовий пудинг. Рис обсмажують на вершковому маслі і потім варять у пряному несолоному бульйоні з баранини. Потім тушкують у казані з додаванням родзинок, і посипають гвоздикою, корицею і цукром. Подають пудинг холодним, посипавши солодкою крихтою і поливаючи варенням.
  • Shendetli – шендетлі, бісквітний торт. Спробувати цей десерт ви зможете тільки в Албанії. Великий кекс печуть на міцній каві, у тісто додають багато вершкового масла, ваніль, горішки та цукати. Подають зі збитими вершками та варенням з ожини, білої черешні або шовковиці.
  • Gliko — гліко, фруктовий мармелад. Фрукти в Албанії дозрівають двічі за сезон. З них готують чудові варення, конфітюри та, звісно, мармелад, який ріжуть шматочками і подають до кави та чаю.

Напої

Кухня Албанії: що спробувати?

  • Boza – боза, традиційний напій, що нагадує квас. Готують із ферментованих кукурудзяних або пшеничних зерен із додаванням цукру. Потім проціджують і п’ють холодним, продається в кожному кафе і в пляшках у магазинах.
  • Raki – ракія, фруктова горілка. Як і всюди на Балканах, традиційним напоєм стала ракія. Готують із різних фруктів, але переважно з винограду, міцність висока, 50%. Подають до гарячих м’ясних страв, наливаючи в маленькі стопки.

Молочні продукти

Кухня Албанії: що спробувати?

  • Djathi – розсільні сири. Різновидів бринзи в Албанії багато. Кожен господар готує сир і за традиційним рецептом, і за своїм власним, додаючи прянощі та оливки.
  • Gjiza – сир. Сир тут дуже смачний, є жирні та нежирні сорти. Його додають у начинку, випічку та їдять із домашнім варенням.
Наступна стаття