logo
Пошук турівСтокові туриГід по країнахБлог
arrow_icon
arrow_icon
arrow_icon
logo

Шукайте тури всіх популярних туроператорів на сайті, а бронюйте онлайн чи в офісі. Ви завжди отримуєте найширший вибір, турботу та гарантію мінімальної ціни.

instagram_icontelegram_icontiktok_iconviber_iconfacebook_icon

Популярні напрямки

Тури в Єгипет

Тури в Туреччину

Тури в Болгарію

Тури в Грецію

Тури в Чорногорію

Тури в Туніс

Тури в Іспанію

Тури в Хорватію

Тури в Албанію

Тури в Італію

Львів, Вул. Олекси Новаківського 12

0682560052; 0502560052; 0730560052

Політика конфіденційності

Правила надання послуг

payment_iconpayment_iconpayment_iconpayment_iconpayment_iconpayment_iconpayment_icon

Всі оплати захищено 256-бітним шифруванням

Сайти для турагенцій від XO.UA

Вибір тура

Відпочинок у Хорватії: навіщо їхати?

Вибір туру до Хорватії: з чого почати?

Відпочинок у Хорватії: коли їхати?

Курорти Хорватії

Загальна інформація

Віза у Хорватію

Хорватія: ціни

Інтернет і роумінг у Хорватії

Митниця & Tax Free в Хорватії

Валюта та гроші Хорватії

Екстрені контакти у Хорватії

Транспорт у Хорватії

Погода Хорватії по місяцям

Корисне

Оренда авто в Хорватії

Туроператори по Хорватії

Чим зайнятися

Відпочинок з дітьми у Хорватії

Пляжний відпочинок у Хорватії

Молодіжний відпочинок у Хорватії

Нічне життя у Хорватії

Шоппінг у Хорватії: що привезти?

10 кращих пляжів Хорватії

Кухня Хорватії: що спробувати?

Памʼятки Хорватії

Екскурсії у Хорватії

Пошук турівarrow_iconТури в Хорватіюarrow_iconГідarrow_iconКухня Хорватії: що спробувати?

Плануєте відпочинок в Хорватії?

Залиште заявку і отримайте безкоштовний підбір туру від тревел-експертівTRAVEL-UP.COM.UA

Кухня Хорватії: що спробувати?

Особливості хорватської кухні: топ національних страв. Які страви варто спробувати в Хорватії? Які напої варто спробувати в Хорватії?

Кухня Хорватії: що спробувати?

Плануєте відпочинок в Хорватії?

Залиште заявку і отримайте безкоштовний підбір туру від тревел-експертівXO.UA

Особливості хорватської кухні

Кухня Хорватії: що спробувати?

Хорватія – рай для гурманів! Місцева кухня поєднує в собі арабські, італійські та балканські традиції.

  • Усі страви максимально прості, а головна особливість – використовувати тільки найсвіжіші продукти
  • Умовно кухню Хорватії можна розділити на два регіони: центральний – Загреб і Славонія, де полюбляють м’ясні страви, та Адріатику – Дубровник, Далмацію та Істрію, де переважають морські делікатеси

Представляємо вам найкращі страви хорватської кухні, які обов’язково варто спробувати на відпочинку! 

Перші страви

Кухня Хорватії: що спробувати?

Бродет – наваристий густий суп із кількох видів риби та морепродуктів. Придумали страву бідні рибалки, які варили страву із залишків непроданого улову. В основі бульйону – креветки і кальмари, форель і судак, а варять страву з додаванням червоного вина. Перед подачею посипають зеленню.

Чорба – традиційний густий балканський суп із наваристого м’ясного бульйону, з картоплею та морквою. Хорвати готують страву з яловичини, додають оливкову олію і червоне вино, а перед подачею посипають дрібнорубаною петрушкою.

Манештра – суп із гороху, квасолі, кукурудзи та жирних свинячих реберець. Готують у печі в горщиках, поки не википить більша частина рідини, страва виходить густою і дуже ситною.

Другі страви

Кухня Хорватії: що спробувати?

Сарма – гаряча страва, що нагадує наші голубці. Капусту для загортання фаршу квасять, а в начинку з рису додають овочі та копчене м’ясо пршут, що надає страві витонченого смаку й аромату.

Пржолиця – великий шматок яловичини спочатку обсмажують на салі, а потім тушкують у печі, поки він не стане м’яким. Ніжне м’ясо подають із гарніром із картоплі та моркви.

Паштіцада – цілісний шматок яловичини тушкують у бульйоні та червоному вині, і подають із галушками з тіста. Перед подачею поливають густим соусом і посипають дрібно нарізаною петрушкою.

Чобанац – асорті з яловичини, баранини та свинини. Шматочки м’яса кілька годин тушкують у червоному вині, додають картоплю, цибулю і моркву. Виходить густе ситне рагу.

Црні ріжот – національний гарнір із рису з додаванням чорнила каракатиці. Рис готують у печі, виходить розсипчаста крупа незвичайного чорного кольору, подають із морепродуктами або рибою.

Іспод пеке – м’ясо ягняти, запечене з картоплею, морквою та іншими овочами з додаванням вина і прянощів. Смажать в особливій сковороді на вугіллі з кришкою, на яку сиплять вугілля. Часто іспод пеке готують із восьминогів просто на вулиці і подають із келихом домашнього вина.

Вулична їжа

Кухня Хорватії: що спробувати?

Морепродукти на грилі – популярний вуличний фастфуд, асорті з восьминогів, креветок, риби і кальмарів, приготованих на залізному деку.

Чевапі – традиційна балканська закуска. Маленькі ковбаски з баранини, курки або яловичини чепапчичі смажать на грилі та подають із коржем пітою. Всередину додають соус або смажені на грилі овочі. У ресторанах чевапі подають із картоплею фрі та салатом зі свіжих овочів.

Бурек – пиріг із витяжного тіста з начинкою з м’яса, сиру або овочів. Готують на великій сковороді, перед подачею ріжуть на шматочки.

Закуски

Кухня Хорватії: що спробувати?

Устриці – популярна вулична закуска. Подають свіжими зі шматочком лимона, а також запеченими під хрусткою сирною скоринкою.

Пршут – національна гордість хорватів. Мясо нарізають тонкими скибочками, подають до вина, до пива та у вигляді бутербродів зі свіжого домашнього хліба.

Пазький сир – твердий сорт, готують з овечого молока. При приготуванні додають оливкову олію, що робить сир жирним і надає йому незвичайного смаку та аромату. Подають, нарізаючи тонкими скибочками.

Кулен – ковбаса з рубаної свинини з додаванням часнику, паприки та суміші спецій. Готують у спеціальних коптильнях, подають до вина, пива і як самостійну страву.

Солодощі

Кухня Хорватії: що спробувати?

Міджмурська гібаніца – листковий пиріг із начинкою з маку, горіхів, яблук і сиру. Готують у печі, подають шматочками, посипаючи цукровою пудрою.

Стонський торт – традиційна випічка на Різдво. Під тонким шаром бісквітного тіста начинка з мигдалю та шоколаду. Зверху торт посипають шоколадною крихтою і прикрашають оригінальним візерунком із білкового крему.

Загорські штруклі – національний десерт, скуштувати який можна тільки в Хорватії. Готують із сирного тіста на сметані, перед подачею варять. Подають гарячим, поливаючи сметаною та ягідним сиропом.

Напої

Кухня Хорватії: що спробувати?

Сливовиця – ракія зі слив. Найміцніший місцевий алкоголь, 40°, подають до гарячих м’ясних і рибних страв.

Травариця – міцна 40° настоянка на травах, вважається лікувальною, подають до гарячих м’ясних і рибних страв.

Малиниця, вишневиця, абрикосиця та яблуковиця – настоянки міцністю 20°, подають до риби та десертів.

Вина – найпопулярніші “Просік”, “Геміст”, “Мальвазія” і “Гряжевиця”.

Наступна стаття

Гарячі тури від ХО

Пляжний рай у Кендві! Море, басейн і африканський шарм

Занзібар Північ,

Кендва

Різдвяна магія Півночі: Від Варшави до Лапландії

Латвія,

Рига

Естонія,

Таллінн

Фінляндія,

Гельсінкі

Фінляндія,

Лапландія

Литва,

Вільнюс

Сімейна гавань біля моря! Басейн, анімація і море поруч

Південний Кіпр,

Пафос

Морський релакс у Берувелі! Балкон, спа-релакс і океан у радіусі кроку

Західне узбережжя,

Берувела

Шрі-Ланка без турбот! Пляж, басейни й йога в Коггалі

Південне узбережжя,

Коггала

Париж, Нормандія, Ельзас — три куточки Франції, що закохують

Польща,

Краків

Зальцбургерленд,

Зальцбург

Франція,

Париж

Франція,

Кольмар

Чехія,

Прага

Відкрий для себе Айя-Напу! Пляж, зручності та дружня атмосфера

Південний Кіпр,

Айя Напа

Тиждень мандрів і вражень! Канали Амстердама, Ейфелева вежа й чеські легенди

Німеччина,

Берлін

Нідерланди,

Амстердам

Франція,

Париж

Чехія,

Прага

Новорічна казка в Європі! Будапешт, Відень і зоряні ночі

Угорщина,

Будапешт

Австрія,

Відень

Від Кракова до Праги! Швейцарські гори, французькі вулички і музика Зальцбурга

Польща,

Краків

Зальцбургерленд,

Зальцбург

Швейцарія,

Люцерн

Франція,

Кольмар

Франція,

Страсбург

Чехія,

Прага